hétfő, november 9

Spájz a Lázár utcában

befőtt, borozó, csülök, házi lekvár, házias, jazz, kisvendéglő, kocsma, kompót, kávézó, Lázár utca, Spájz Kocsma, vendéglő, VI. kerület, étel, étteremSpájz
étterem, borozó, vendéglő, jazz

Cím: 1065 Budapest
VI. ker. Lázár u. 7.
(párhuzamosan a Bajcsy-val, srégvizávi Arany János metrómegálló)
www.aspajz.hu
Nyitva:
h-p:10-24, szo-v:17-24
(tapasztalataink szerint vasárnap gyakran zárva)
Telefon: 06 20 203 7224, 0670 410 7450
E-mail: robinlaci@gmail.com
térkép

efőtt, borozó, csülök, házi lekvár, házias, jazz, kisvendéglő, kocsma, kompót, kávézó, Lázár utca, Spájz Kocsma, vendéglő, VI. kerület, étel, étteremA tökély felé törekvő kocsma, khm, húzzunk bele: a kocsma ideája. Röviden: a Kocsma. Amely gyakran felbukkant nedves-izzadt álmaidban, de amelyet hiába kerestél, már-már a reményt is feladva. Egy kocsma, amiről a Demokrata és a Magyar Narancs gasztrókritikusa is lelkeset írt, előbbi ráadásul még csak nem is a haverja Robin Lászlónak, az üzletvezető-tulajnak :D Egy kocsma, ahova bátran elvihetjük külföldről idetántorgó barátainkat, úgy hétköznap estfele: kajapia helyben, diszkrét zene, megfelelő távolság az asztalok között, nyugodt, beszélgetős-csajozós atmoszféra. Az otthonos, "spájzos" milliőt a falakat övező polcokon levő befőttek és kerámiák hivatottak biztosítani. A dekoráció nem öncélú, minden kiállított termék megvásárolható: kapitalizmus van. Oszt sikerült, egyszer, a berúgás lírai fokozatában, vásárolnunk a társaságunkban levő hölgynek egy tetszetős, piros teáskannát, pina alakú csőrrel.

efőtt, borozó, csülök, házi lekvár, házias, jazz, kisvendéglő, kocsma, kompót, kávézó, Lázár utca, Spájz Kocsma, vendéglő, VI. kerület, étel, étterem
A falusias-házias hangulatot fokozandó, a mennyezeti gerendákról lógva csülök és kolbász érlelődik a cigifüstben. Kicsi, de tartalmas könyvtár is van a magányos, ám kultúrszomjas alkeszok számára, Orwellt és Keith Haringot lapozgatva lehet fröccsözni.

efőtt, borozó, csülök, házi lekvár, házias, jazz, kisvendéglő, kocsma, kompót, kávézó, Lázár utca, Spájz Kocsma, vendéglő, VI. kerület, étel, étteremKirály borok, izmos páleszok. Sajnos és ohdekár, kedvencünk, a Takler Szekszárdból már a múlté, kikopott a választékból. No, abból általában egy korsóval indítottunk, mert nem volt gyerekszobánk: abból a félédesszáraz izéből, köszönöm. A pálesz is kifogástalan, Bézoty cimbora szerint egy hosszabb megbeszélést követően a Nyugatinál folytattuk az észosztást, de a könyörtelen helyszíni felvételek mást mutattak: bizony, bizony, a Deák téren, az evangélikus templom előtt próbálkoztunk az instant világforradalommal, néhány álmélkodó hajléktalant buzdítva. (itallap)

Térjünk rá a kocsma erősségére: nagyszerű hidegkonyha. A siralmas magyar kocsmakultúra része, hogy a tetthelyeken a fekély ellen csupán mogyóróval meg sóspálcikával lehet védekezni, esetleg zsírosdeszkával és melegszendviccsel. Zsírosdeszka itt is van, ez már a magyar gasztróhagyomány része. Itt kategóriájában kiugró minőségben kapható: házizsír, házikenyér, hagyma a polcról, nyaminyami. A vinetta (magyarországi magyarul: padlizsánkrém) is megéri a befektetést, de a hosszútávra beülőknek a sajt- és paraszttálat ajánljuk, legyen az ízlelőbimbóknak is egy jó napjuk. Főtt csülök melegen, tekintsék meg az étlapot.

A társasjátékokat kedvelőknek sakktábla, kártya is van. Időnként élő zene, adakozzatok a zenekarnak.

Összegzés: a kockásabroszú régi kisvendéglők hangulata, kockás abrosszal. Erősen szurkolunk a kocsmának, mert a Lázár utca meglehetősen kiesik a kocsmáról-kocsmára vándorló nomádok útvonalából, mi is teljesen véletlenül fedeztük fel ezt a kincses szigetet. Törzsvendégekre van ítélve. Ráadásul a viszonylag kis alapterület/vendégszám miatt a konyha gazdaságos fenntartása is macerás lehet, a minőségről nem is beszélve. Hajrá, Spájz!

Ps: egy kis bulvár. Békés herevakargatásunkat hatalmas csattanás zavarta meg. A Spájz nagyérdeműje kíváncsian kibaktatott szájat tátani a Bajcsyra, szerénységünk meg fotózni, hogy mindenkinek jobb legyen. Halleluja: senki nem sérült meg. Hátulról belerohant a piros jelzésnél egy sietős úr három hölgybe, oszt mindkét autó karosszériája elfáradt.

efőtt, borozó, csülök, házi lekvár, házias, jazz, kisvendéglő, kocsma, kompót, kávézó, Lázár utca, Spájz Kocsma, vendéglő, VI. kerület, étel, étterem


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése