hétfő, november 9

Móri borozó: arcraesve a hetvenes évekbe

Móri borozó, Söröző, kocsma,  I. kerület,  I., Fiath János utca, vár, Várnegyed
Móri Borozó Borozó
1015 Budapest,
I. kerület,
Fiath János utca 1
szentég, még honlapja is van! bár csak egyoldalas
www.moriborozo.hu
asztalfoglalás: (1)214-9216
tulaj: Czmór Győző
A Moszkva tértől két perc járóföldre
pontosan este 23-ig nyitva, oszt lapát

"különleges, 70-es évek óta tartó hangulat vár rád"

Móri borozó, Söröző, kocsma,  I. kerület,  I., Fiath János utca, vár, Várnegyed
Az a "legendás fajtájú" hely, fényes múlttal. Réges-régen, még az átkosban, a hiánygazdálkodás idején, amikor még kocsmákban is hiány volt, ez ifjúsági találkozóhelyként működött, sokan emlékeznek, visszafelé az időben, nosztalgiával. Jelenleg ugyanis tapsikolásra semmi ok. Törzsek szerint kb. 30 éve semmit sem változott, tulaj egyenesen büszke, azt közli a honlapon
"különleges 70-es évek óta tartó hangulat vár rád". Nem kívánja holmi csicsás felújítással elriasztani az amúgy is fogyatkozó törzsközönséget. Hja, más kocsmák is nyiltak az átkos óta. Itt állni látszik az idő, meg a tüdőedző füst.

Móri borozó, Söröző, kocsma,  I. kerület,  I., Fiath János utca, vár, Várnegyed

Egy meredek utcácska, a polgári Hattyúházzal szemközt, le a pincébe, le a füstbe, mélyre, nagyon mélyre, a kádárista pre-demokráciába, nagyon meredek lépcsősoron. Ez az erősen lejtős és hosszú lépcsősor már sok részeg számára jelentett komoly kihívást, például... á, hagyjuk.

Móri borozó, Söröző, kocsma,  I. kerület,  I., Fiath János utca, vár, Várnegyed
Eltalált hagymás-paprikás zsírosdeszka, ez a kocsma erőssége. Mert amúgy csak gyengéi vannak. Lepusztultság vagy patina, azzal a mindenki által ismert és szeretett "klasszikus szocialista" barna lambériával. A közönség színvonala jócskán meghaladja a helyét, fiatalos, a Vár tövében vagyunk, az első kerületben. Azoknak, akik még látnak, sőt célozni tudnak: van darts. A klót viszont nehéz lenne kimosdatni, nem is próbálja senki, legalábbis a küllemét tekintva: itt végképpen nehéz patinaként eladni a súlyos lepusztultságot, háborús időket idéző igénytelenséget. A piszoár öblítése már régen feladta, kampec, az ezzel járó illatokkal. Szappan van, de kézszárítás/kéztörlés problémás: a tulaj szerint a 70-es években nem törölték a kezüket az emberek.

Móri borozó, Söröző, kocsma,  I. kerület,  I., Fiath János utca, vár, Várnegyed

A bort nem mertük kipróbálni, a hely külleme és előítéletes gondolkodásunk visszatartott. Sör helyett sörfröccs járja itt, kétharmad sör, egyharmad víz: legalább később rúgunk be. Sebaj, az elszánt alkeszok vásárolhatnak üvegest is. Apropó, üveges: érdemes megnézni a dekorációs sörgyűjteményüket: van Führeres címkéjű is, de Mussolini is ott lendít. Cigi is vásárolható, nehogy mérséklődjön a füst.

Zenegép, amely időnként indokolatlanul hangos, beszélgetni csak üvöltve lehet. Lakodalmas-mulatós trutymók, régivágású rock, nemzeti Kárpátia, pop (pl. Queen), szal mindenki megtalálja az értelmi színvonalának vagy az alkoholos befolyásoltságának megfelelőt. A kiszolgálás a pultnál, erősen morc, nem kicsit, de a csajszinak sem lehet könnyű egy füstős pincében, részeg baromállatokkal összezárva. Záráskor a kidobás könyörtelen, ne is próbálkozzatok. A honlapjukon feltüntetett "hétvégenként tőletek függő, rugalmas zárás", valamint a "péntek és szombati napokon a zárás időpontja az ivóképességeden múlik" nem fedi a valóságot. Most szólunk: szemben a Hattyúház 24 órán keresztül nyitva és senki sem szarakodik nedves sörrel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése